Thursday, July 3, 2014

Windows 7 instalēšana no cietā diska

Iedomājieties situāciju, ka Jums nepieciešams uzinstalēt Windows portatīvajā datorā, kurā BIOS ir aizslēgts ar paroli. Un paroli Jūs nezināt, jo, pieņemsim, esat to aizmirsuši vai dators ir nopirkts lietots un paroli neviens nezin. Uzstādījumos ir ieslēgts, ka dators startējais no cietā diska un pāslēgt to uz USB vai CD/DVD vai LAN iestartēšanos nav iespējams. Daļai datoru šo paroli var viegli nodzēst, bet gadās arī "smagāki" gadījumi, kad Jums var palīdzēt tikai ražotāja atbalsta dienests, BIOS čipa pārlodēšana/pārprogrammēšana vai mātesplates maiņa. Viens no piemēriem ar šādu nocietinātu BIOS ir HP Compaq 6530b. Ja negribas sarežģīti un dārgi ķēpāties un no BIOS Jums nekas vairāk vajadzīgs, kā tikai lai dators startējas, tad piedāvāju savu recepti, kā uzinstalēt Windows šādā datorā.
  1. No portatīvā datora izņemiet cieto disku un pievienojiet pie cita datora. Tādām lietām ērti ir izmantot USB uz SATA/IDE pārveidotāja adapteri, bet var arī tradicionālā veidā pieslēgt pie stacionārā datora kā papildus cieto disku.
  2. Uz datora atveriet Computer Management un sadaļā Disk Management izdzēsiet šī pieslēgtā diska saturu un izveidojiet divas diska daļas. Vienā tiks instalēts Windows, bet uz otras atradīsies instalācijas izejas faili. Mazāko disku vēlams neveidot pārāk lielu, 4 līdz 6 Gb būs pietiekami. Otra diska lielumu norādiet kā visu atlikušo cietā diska ietilpību.
    Diska dalīšanas piemērs
  3. Noformatizējiet abas diska daļas kā NTFS failu sistēmu un mazāko daļu uzstādiet kā aktīvo partīciju (labo pogu uz partīcijas taisnstūra un izvēlieties "Mark Partition As Active") Piešķiriet šai partīcijai arī loģisko burtu, lai tajā varētu iekopēt failus.
  4. Mazākajā diska  partīcijā iekopējiet Windows 7 instalācijas failus. Kā kopēšanas izejas avotu var izmantot instalācijas ISO faila vai arī Windows instalācijas diska saturu. Iekopējiet visu instalācijas medija saturu šajā partīcijā.
  5. Ievietojiet cieto disku atpakaļ portatīvajā datorā.
  6. Ja viss ir pareizi izdarīts, ieslēdzot instalējamo datoru sāksies instalācijas process. Šeit viss notiks kā ierasti, vienīgi instalācijas procesā jānorāda, ka Windows vēlamies instalēt uz otras (lielākās) partīcijas, nevis tajā, kurā atrodas instalācijas faili.
  7. Pēc veiksmīga intalācijas procesa beigšanās, palikusi tikai viena darbība, ja vēlamies, lai pirms Windows startēšanas nebūtu jāgaida 30 sekundes un jāizvēlas Windows startēšana vai atkārtota instalēšana. Nospiediet datorā taustiņu kombināciju [Windows]+[R] un ierakstiet: msconfig. Apstipriniet komandas izpildi ar taustiņu [Enter].
  8. Atvērsies System Configuration rīks. Sadaļā Boot iezīmējiet Windows Setup un izdzēsiet šo ierakstu ar pogu Delete. Pēc tam izvēlieties Windows 7 un lauciņā Timeout ierakstiet 3. Apstipriniet visas izmaiņas ar pogu OK.
    Boot konfigurēšana

    Tas arī viss. Šādas instalācijas trūkums ir tas, ka tiek zaudēta daļa no cietā diska pieejamās kapacitātes, jo tajā atradīsies bootloader un instalācijas faili, taču labā ziņa, ka tagad Jums būs pieejams strādājošs dators. Pieņemu, ka instalāciju var veikt vēl arī citos labākos veidos, bet šis uz šo brīdi ir vienīgais man zināmais un tas darbojas.
    P.S. Šajā rakstā visas atsauces uz Windows nozīmē ka tiek lietots Windows 7. Ar citām versijām process varētu būt idejiski līdzvērtīgs, taču konkrētās darbības var atšķirties.

No comments:

Post a Comment