Tuesday, August 6, 2013

SMD rezistoru marķēšanas tendences



Elektronikas komponenšu ražotājs Yageo, kas plašāk pazīstams ar SMD rezistoru un kondensatoru produktu klāstu, paziņojis, ka ar šī gada 1.jūliju pārtrauc marķēt 0603, 0805, 1206 izmēra rezistorus.
Mazākiem korpusiem jau līdz šim nominālu kodi netika attēloti, bet pie tā jau bija pierasts. Tagad ķeras klāt lielākiem izmēriem tai skaitā 0603, kas hobijistiem ir "paceļams" izmērs.
Tas nozīmē, ka nomināla vērtība joprojām būs uz ruļļiem un iepakojumiem, tos nopērkot, bet uz plates būs skaisti, melni taisnstūrīši, par kura nominālu varēs tikai zīlēt. Protams, var jau tos nomērīt ar testeri, bet tas nav diez ko ērti, un ne vienmēr ielodētu platē to var korekti nomērīt. Var jau arī meklēt servisa manuāļus, bet ne vienmēr tas ir viegli vai lēti izdarāma. Dzīvē remontētājiem un hobija cilvēkiem kļūs grūtāka. 
Yageo to pamato ar krāsu kaitīgo ietekmi uz vidi, bet nevaram jau aizmirst, ka ražošanā izmetot vienu procesu laukā arī izmaksas sanāk mazākas. Ja šīs izmaiņas tiks akceptētas no klientu puses, tad domāju, ka šim solim drīz sekos arī citi ražotāji. Jāatzīst, ka neesmu sajūsmā par šādu Yageo iniciatīvu.

No comments:

Post a Comment