Sunday, March 2, 2014

Windows XP atbalsta beigas

Vecajam labajam Windows XP, kas ar mums ir bijis kopā 12 gadus šī gada 8.aprīlī Microsoft pārtrauks atbalstu. Tas nozīmē, ka kompānija vairs nenodrošinās lietotājus ar drošības ielāpiem. Labā ziņa, ka arī turpmāk būs pieejama liela zināšanu bāze (Knowledge Base), kas ir uzkrāta pa šiem gadiem. Daži var padomāt: ko nu tur, lai jau neiznāk. Bet drošības situācija kļūs pat mazliet sliktāka nekā visu šo laiku iepriekš, pat ja kaitīgo programmu intensitāte paliks tādā pašā līmenī kā līdz šim.
Un tas notiks tādēļ, ka Windows Vista, 7 un 8 drošības ielāpi iznāks un šie OS tiks laboti arī turpmāk. Bet ir tāda lieta, ka visu Windows pamatā daļa operētājsistēmas kodola ir vienāda. Ja tiks atrasta kāda ievainojamība šajā kodola daļā (zemajā līmenī), tad XP paliks praktiski neaizsargāts, bet urķiem visa informācija par šo ievainojamību tiks gandrīz vai rokās ielikta. Un to viņi iegūs analizējot drošības ielāpus, kas paredzēti jaunākajām Windows versijām.

Iespējamie risinājumi un rīcība pēc 8. aprīļa:
  • Var pirkt no Microsoft maksas atbalstu par bargu naudu (vairāki desmiti tūkstošu $ gadā) un Jūsu sistēma tiks nodrošināta ar ielāpiem;
  • Atslēgt XP datoru no INTERNET;
  • Atjaunot datora operētājsistēmu uz Windows 8;
  • Turpināt lietot XP datoru, bet nodrošināties ar labu antivīrusu programmu un ugunsmūri (šis vienalga ir riskanti, jo, ja būs kāda ievainojamība operētājsistēmas kodola līmenī, antivīruss var nespēt neko palīdzēt)
Microsoft apgalvo, ka Windows 8 darbosies pieņemami uz datoriem, kas pirkti 4 līdz 5 gadus atpakaļ un kam ir vismaz 2GB RAM. Iespējams, ka tā ir, neesmu praksē pārbaudījis, bet realitātē drīzāk būs tā, ka mainot operētājsistēmu nāksies arī piepirkt jaunu datoru un, ļoti iespējams, arī jaunu ofisa programmatūras paketi.
Visa šī situācija ar atbalsta pārtraukšanu nebūtu nekas īpašs, ja vien ne situācija, ka 29% no datoriem joprojām lieto Windows XP. Nu dzīvosim un skatīsimies, kā tas viss izvērtīsies. Iespējams aprīlī mūs sagaida lielāks kaitīgo programmu pieplūdums. Un iespējams arī, ka pamatīgas epidēmijas gadījumā Microsoft tomēr būs spiesti piedāvāt ielāpus. Instalējamus kaut vai rokas režīmā.

No comments:

Post a Comment